Smukt stråtag

Stråtag er naturligt

Når vi hører ordet ’stråtag’, så tænker vi oftest på små, idylliske bondehuse i små, yndige landsbyer. Du ved sådan et lille hus med stokroser, køkkenhave, tunge træbjælker i loftskonstruktionen og bindingsværket. Det er da også det typiske. Men der er faktisk en ny trend, som flere og flere husejere er begyndt at tage til sig. Det er at lægge stråtag på et nybygget hus. Og det kan faktisk være rigtigt flot. Et moderne stråtag behøver ikke at være et skråtag med mønning og kragetræer. Det kan faktisk være et lodret tag. Det kan være et fladt tag. Det kan være alt muligt, som passer til resten af husets design og stil. Der findes nemlig så mange nye teknikker som anvendes i etableringen af et tag. De teknikker kan naturligvis også anvendes, når der er tale om et stråtag.

Klimavenligt

Men det er ikke kun, at stråtage kan anvendes overalt, som gør, at mange husejere får lagt et nyt stråtag. Stråtage er nemlig meget klimavenlige. Faktisk så sparer et stråtag klimaet for op til 60% CO2 i forhold til et tag, der er lavet af tegl eller tagpap. Det er en betydelig besparelse, som mange mennesker tænker over. Dertil kommer, at stråtage også danner grundlag for mange planter og dyr. Vi tænker jo også på biodiversitet, når vi tænker på miljøbeskyttelse!

Så hvis du har købt en grund – fx på Fyn – og står og skal til at bygge et nyt hus, så kunne du overveje at kontakte en tækkemand på Fyn som for eksempel Service Fyhn, som kan forklare dig, hvilke muligheder du har for at få et stråtag på dit hus. Tækkemanden vil helt sikkert kunne give dig – og måske også din arkitekt – nogle gode forslag til, hvordan taget kan se ud på dit hus. Han ved jo alt om materialerne, der bruges. Han ved også, hvordan de kommer til at se ud, når taget bliver lidt ældre.

Hvis du har et hus med stråtag

Du har lige erhvervet dig en ejendom på Fyn. Det er en lille landejendom. Huset, laden og stalden, som ligger på grunden, er meget gamle bygninger. Der skal muligvis lægges et nyt tag på stuehuset. Laden og stalden skal du lige overveje, hvad de skal bruges til. Måske skal der etableres et værksted i laden. Ja, stalden kommer du nok ikke udenom også at renovere, så den overholder reglerne for hold af heste eller får. Du vil sådan set gerne bevare husets oprindelige udseende. Indvendigt skal der dog laves en del ændringer, så det kan blive til en tidssvarende bolig for dig og din familie.

Reparation og vedligeholdelse

Du har naturligvis etableret et samarbejde med en byggekyndig, som skal hjælpe dig. Men du har endnu ikke fundet en tækkemand på Fyn. Du vil nemlig gerne høre, om det kan betale sig for dig at få lavet en reparation af stråtaget i stedet for at få lagt et helt nyt. Du har talt med en tækkemand på Sjælland, som har sagt, at det højst sandsynligt ikke kan betale sig. Han fortalte dig, efter at du havde vist ham nogle billeder af taget og huset, at en reparation af stråtag som beskrevet her i den stand, som regel er næsten lige så dyr som at få lagt et nyt stråtag. Han anbefalede dig at finde en lokal tækkemand, som eventuelt kan påtage sig opgaven. Han kender de lokale forhold og kan vejlede dig bedre.

Du sætter dig derfor ved din pc og leder efter ”Stråtag på Fyn” og finder adskillige tækkemænd. Du ringer op til den af dem, som holder til nærmest ved din ejendom. I får aftalt et møde i den kommende weekend. Tækkemanden på Fyn vil nemlig gerne se taget – sådan i virkeligheden – inden han udtaler sig om, hvad der kan, eller skal gøres. Du er tilfreds med dig selv: En opgave, som er lidt uoverskuelig, bliver nu vurderet, så du kan planlægge renovationerne bedre.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)
Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *