Sunde øjne

Det var egentlig en opfordring fra min far, der var baggrund for, at jeg for nogle uger siden for første gang i mit liv stod i den situation, at jeg skulle holde et foredrag for en større forsamling. Baggrunden er, at min far er formand for en pensionistforening her i byen, og han havde fået den ide, at jeg kunne fortælle foreningens medlemmer en hel del om forskellige øjensygdomme, idet jeg i en årrække har arbejdet som sygeplejerske på en øjenklinik her i byen.

Jeg var lidt tøvende i forhold til projektet, men jeg drøftede det med den øjenlæge ( http://ohd.dk/ ), jeg er ansat hos. Jeg havde nok inderst inde et ønske om, at han ville tilbyde at holde foredraget, for han ville jo helt naturligt være bedre klædt på til at fortælle om øjensygdomme end jeg selv. Men øjenlægen mente, at jeg sagtens kunne fortælle pensionistforeningens medlemmer om de forskellige, aldersrelaterede øjensygdomme, og han gav endda udtryk for, at jeg måske ville være bedre til det end ham selv, fordi det i det daglige normalt hører til mit arbejde at fortælle vores patienter om den sygdom, øjenlægen har diagnosticeret.

Så det endte med, at jeg skulle være foredragsholder for en temmelig stor tilhørerskare af ældre mennesker, så jeg forberedte mig grundigt på mit foredrag og på at kunne besvare de spørgsmål, som mit indledende foredrag formentlig ville føre med sig.

Jeg koncentrerede mig om at fortælle om de hyppigste af de øjenlidelser, der rammer ældre mennesker, så det blev helt naturligt grå stær, som jeg forberedte mig mest på. Sagen er, at det er en lidelse, der rammer temmelig mange mennesker, når de når op i en høj alder, og mange af de ramte bliver temmelig forskrækkede, når de får den diagnose.

Men i dag er det sådan, at grå stær kan behandles med et meget lille indgreb, som normalt ikke giver gener for patienten bagefter. Det er vigtigt, at patienterne kommer til deres øjenlæge så tidligt som muligt, hvis de får mistanke om en øjensygdom, for grå stær er nok ret harmløs, men hvis den ikke bliver behandlet, kan den i nogle tilfælde udvikle sig til den langt alvorligere grøn stær, som tidligere gjorde mange mennesker helt blinde. Grøn stær kaldes også for Glaukom som du kan læse om her: http://ohd.dk/gron-staer-operation/

I mine forberedelser lagde jeg også vægt på at fortælle om de forskellige former for behandling for diverse øjensygdomme, som øjenlæger kan tilbyde. Et af mine overordnede mål med foredraget var at fjerne mystik omkring og angst for øjenoperationer, som jeg ud fra min erfaring på klinikken ved er temmelig udbredt blandt især ældre mennesker.

Derfor beskæftigede jeg mig i foredraget en del med de moderne metoder som for eksempel øjenlaser, som bliver anvendt i dag i stedet for tidligere tiders kirurgiske indgreb med en skalpel.

Og heldigvis blev mit foredrag godt modtaget blandt tilhørerne, og mange af dem gav bagefter udtryk for stor taknemmelighed, fordi de nu ikke længere ville være nervøse for at konsultere en øjenlæge, hvilket en del af dem faktisk gav udtryk for, at de havde behov for.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/6 (1 vote cast)
Sunde øjne, 6.0 out of 6 based on 1 rating
Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *